top of page

INFLUÈNCIES

Diuen que la imaginació absoluta no existeix, que no hi ha creació que hagi sorgit del no res, sinó que tot s’inspira en alguna experiència. Hi estic bastant d’acord. Intento pensar en tot allò que ha estat una influència per aquest llibre i se m’ocorren moltíssimes coses.

Per començar, la passió del senyor Terras és un mirall directe d’un dels meus “hobbys”, la literatura. I és que des de ben petit he gaudit de la lectura i, com es diu popularment, he devorat llibres a molts llocs diferents, des del tradicional llit fins a l’inusual cotxe. Com que per a mi ha estat tant important l’afició de la lectura, vaig considerar que el personatge principal del llibre i jo l’havíem de compartir.

Sens dubte, en Francesc porta aquest gust per la lectura a l’extrem i fins i tot s’allunya de la societat per estar a la seva biblioteca. Aquest punt misantròpic, solitari, sorgeix d’un dels personatges més famosos de la literatura: Sherlock Holmes (del qual podeu obtenir més informació punxant sobre el nom). Sir Arthur Conan Doyle també va crear el personatge inspirant-se en fets de la seva vida. També ha sorgit de les seves obres el context històric en que se situa la trama, és a dir, a les acaballes del segle XIX. Aquest va ser un període molt convuls a Espanya, rellevant, entre d’altres coses, per la figura del cacic. Per acabar, també està relacionat amb les obres de Conan Doyle la resolució de la història, quan Francesc Terras descobreix que tot ha estat maquinat per un home amb poder (un cacic), que és el mateix que occore a les novel·les de l’autor britànic, en descobrir-se que tot el que ha passat és culpa de James Moriarty, un cervell que ha mogut els fils a la perfecció.

Hi ha, a més, un aspecte que enganxa les persones que han llegit el llibre: l’anhel de descobrir el sentit del títol d’el llibre, El Titellaire. Això fa que vulguin arribar a llegir fins l’última pàgina, cosa que no és del tot mèrit meu.  A l’hora de triar el títol em vaig emmirallar en l’obra El nom de la rosa, d’Umberto Eco. En aquest llibre, el sentit del títol no es descobreix fins la última línia del llibre, i resulta una excel·lent formula per enganxar els lectors. Podeu consultar més informació interessant sobre aquest aspecte aquí.

Però per sobre de tot cal destacar en el llibre les influències de la meva família, que l’any 1884 va obrir una impremta al Carrer Argentona de Mataró. D’aquí ha sorgit tot, fins i tot els noms dels personatges, que són adaptacions dels noms reals de la meva família. Per exemple, el propietari d’aquesta impremta era el meu rebesavi Felicià Horta, el nom del qual ha evolucionat fins a convertir-se en Francesc Terras. Tots els cognoms dels personatges també són adaptacions dels meus parents, donant així un toc de realisme a l’obra.

A més, els nom d’Arsen i Elgio tenen significat propi. El primer, en frec, significa força, potència, i Elgio és una adaptació del nom Eligio, que en italià significa l’escollit, en aquest cas per l’Arsen per fer la feina bruta.

Fonts:

Fulls/113 DEL MUSEU ARXIU DE SANTA MARIA, secció “Impremta de Felicià Horta i Vives” de l’apartat “LA IMPREMTA A MATARÓ II”.

Para Bebés. (2010). ELIGIO. 10-12-2016, de Para Bebés Sitio web: http://actividades.parabebes.com/significado-eligio

Significado de nombres de bebés. (2013). SIGNIFICADO DEL NOMBRE ARSEN. 12-10-2016, de Significado de nombres de bebé. Sitio web: http://www.significado-de-nombres-de-bebe.com/n/Arsen

Si vols saber-ne més coses 

bottom of page